Meddelande från naturvårdsintendent på landskapsregeringen:Läs även bifogade filen om listan på invasiva växter m.m.
Många invasiva växtarter växer som mest nu och många fastighetsägare tar sitt ansvar och undanröjer dessa. Röjningsresterna behöver dock hanteras på ett korrekt sätt för att undvika ytterligare spridning av dessa växtarter. Förbränning rekommenderas som hantering eftersom växterna kan sprida sig via frö och rötter om de lämnas på marken eller komposteras.
Fastighetsägare som själva inte kan hantera trädgårdsavfallet kan föra det till kommunens insamling. Om kommunerna kan ha en skild behållare för trädgårdsavfall från invasiva växter på återvinningscentralen skulle det underlätta för fastighetsägarna att sköta hanteringen enligt rekommendation. Att informera fastighetsägarna om möjligheten att föra invasiva växter till kommunens insamling kunde troligtvis också öka fastighetsägarnas benägenhet att bekämpa de invasiva växterna.
De främmande invasiva växtarter som är av landskapsbetydelse finns listade i Bilaga B i Landskapsförordning (2020:114) om invasiva främmande arter | Ålands landskapsregering och de som är av unionsbetydelse finns listade i bifogad pdf. De arter som oftast är ett problem på Åland är lupiner, slidearter, jättebalsamin, vresros och jätteloka. Ta gärna kontakt om ni vill ha mer information eller om något verkar oklart.