Om ett barns föräldrar inte är gifta med varandra då barnet föds måste faderskapet fastställas. Från den 1.1.2016 har vi en ny Faderskapslag (FFS 11/2015) i Finland som innebär bl.a. att exempelvis sambopar redan på mödrarådgivningen, då man väntar barn, kan göra både erkännande av faderskap och skriva avtal om gemensam vårdnad. I och med den nya faderskapslagen så är det i huvudsak endast de oklara fallen som barnatillsyningsmannen gör en faderskapsutredning.
Det här är i huvuddrag det vanliga förloppet i handläggningen av faderskapsärenden enligt den nya faderskaplagen som gäller från 1.1.2016. Dock ser det ut som att mödrarådgivningarna vid ÅHS ännu inte kommit igång med den nya servicen så därför kommer barnatillsyningsmannen fortsätta ännu en tid med att skicka en kallelse till modern för att inleda faderskapsutredningen då befolkningsregistret meddelat om barnets födelse.
Således har ni inte i kontakten med mödrarådgivningen fått göra faderskapserkännandet och vårdnadsavtalet där och då får ni istället boka en tid hos barnatillsyningsmannen föra att göra erkännandet och vårdnadsavtalet i efterhand.
Då faderskapet har fastställts och släktskapsförhållandet har fastställts mellan barnet och fadern och mellan barnet och släktingarna på faderns sida har barnet på basen av detta rätt:
Ett minderårigt barn kan via barnatillsyningsmannen eller modern föra talan om fastställande av faderskapet till tingsrätten och likaså kan en man som anser sig vara far till barnet ha rätt att väcka talan om fastställelse av faderskapet. Se Faderskapslagen §§ 29 – 32.